De meeste mensen denken genoeg omega-3 binnen te krijgen, maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze mensen bijna 50% te weinig binnen krijgen! Deze illusie ontstaat vooral omdat er op veel verpakkingen staat dat er “extra omega-3” is toegevoegd. Dit tekort is makkelijk op te lossen met dagelijks extra omega-3 door een gelcapsule!
Maar wat zijn de voordelen hiervan dan?
Genoeg omega-3 zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, het verlaagt de bloeddruk en heeft een positief effect op je hersenfunctie. Maar naast deze algemene gezondheidseffecten kan het ook bijdragen bij je voeding en training, en kan het daarmee je resultaten beïnvloeden.
- Omega-3 verlaagt lichaamsvet
Omega-3 heeft onder verschillende omstandigheden invloed op de aanmaak en verbranding van lichaamsvet. Bij mensen met overgewicht is dit effect groter dan bij mensen met een normaal gewicht, omdat zij in verhouding een groter percentage lichaamsvet hebben.
- Omega-3 verhoogt de insulinegevoeligheid
Dit effect komt vooral voor bij mensen die overgewicht hebben of diabetici. Mensen met een normaal gewicht hebben namelijk al een normale insulinegevoeligheid (1).
Insuline heeft anabole eigenschappen en draagt dus bij aan spiergroei. Het is dus positief als je gevoeligheid hiervoor toeneemt.
- Omega-3 en anabool effect
Er zijn studies die aantonen dat door voldoende omega-3 te consumeren, het stofje IGF-1 toenam. Dit is een anabool hormoon dat bijdraagt aan spiergroei (2).
Hier zijn ook studies naar gedaan, met groepen die omega-3 en omega-6 toegediend kregen (3). In de groep met omega-3 nam de eiwitsynthese toe. Dit effect was te zien bij jonge én oudere, gezonde mensen (4)
Conclusie
Omega-3 is een zeer interessant supplement als spiergroei je doel is. Het verbetert je metabolisme, heeft invloed op je vetmassa, verhoogt je insulinegevoeligheid en heeft een anabool effect. Vaak krijgen mensen niet genoeg uit voeding binnen, waardoor omega-3 capsules een praktische en goedkope uitkomst zijn!
Auteur: Fenna van Surksum
(@fennavansurksum)
Klik hier voor de omega-3 capsules van Clean Nutrition
Bronnen
- Fedor, Dawn; Kelley, Darshan S. Prevention of insulin resistance by n-3 polyunsaturated fatty acids. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care Issue: Volume 12(2), March 2009, p 138–146
- S Liu, V E Baracos, H A Quinney, and M T Clandinin. Dietary omega-3 and polyunsaturated fatty acids modify fatty acyl composition and insulin binding in skeletal-muscle sarcolemma. Biochem J. 1994 May 1; 299(Pt 3): 831–837.PMCID: PMC1138096
- Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, Mittendorfer B. Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):402-12. Epub 2010 Dec 15.
- Gordon I. Smith, Philip Atherton, Dominic N. Reeds, B. Selma Mohammed, Debbie Rankin, Michael J. Rennie, and Bettina Mittendorfer. Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperaminoacidemia-hyperinsulinemia in healthy young and middle aged men and women. Clin Sci (Lond). 2011 September; 121(6): 267–278.