Trainen met verkoudheid of griep?

Trainen met verkoudheid of griep?

Je voelt je niet optimaal, maar je wilt eigenlijk wel gaan trainen. Is dat wel zo verstandig? In dit artikel staan we stil bij een veelvoorkomende vraag: is het verstandig om te blijven trainen wanneer je te maken hebt met verkoudheid of griep? Kun je door te trainen je weerstand een boost geven, of loop je het risico de situatie juist te verergeren?

Verkoudheid of griep? 

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een verkoudheid en griep. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus (vaak het RS-virus). Je krijgt een loopneus, pijnlijke keel, oorpijn en opgezette slijmvliezen. Griep wordt veroorzaakt door een ander virus, het influenzavirus. Bij griep komen ernstigere symptomen kijken: hoge koorts, hoesten, hoofdpijn en spierpijn. Ook koude rillingen kunnen voorkomen. 

Vaak wordt een verkoudheid aangezien als griepje, maar het betreft twee hele verschillende virussen, waardoor je ze niet over één kam kunt scheren. 

De nek check  

Je voelt zelf meestal wel aan of je in staat bent een goede training te zetten of niet. Twijfel je toch nog? De eenvoudigste manier om erachter te komen of je wel of niet zou moeten trainen is de ‘nek check’: 

Wanneer verschijnselen zich boven je nek bevinden (denk aan keelpijn, loopneus, hoofdpijn) dan kun je gaan sporten, liever wel met wat lagere intensiteit. 

Let op: Breidt je verkoudheid zich uit naar een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis, dan is sporten zeker niet aan te raden! 

Bevinden de verschijnselen zich onder je nek (denk aan koorts, spierpijn en kortademigheid), dan kun je beter lekker thuis op de bank blijven liggen. Besef goed dat als je ziek bent je immuunsysteem hard aan het strijden is tegen de virussen in je lichaam! Trainen met een virus kan gevaarlijk zijn, omdat de virusinfectie zich kan verplaatsen naar de hartspier. Dit kan leiden tot myocarditis, een ontsteking van de hartspier. Daarom wordt aangeraden goed te herstellen van een griepvirus. Het advies is om een dubbel aantal dagen te rusten ten opzichte van het aantal dagen dat je ziek bent geweest. Dus ben je 3 dagen ziek geweest, rust dan 6 dagen uit voor je eerste training. 

Conclusie 

Dus denk goed na: een training overslaan voelt misschien wat tegenstrijdig, maar bij griep probeert je lichaam je te vertellen dat het geen extra energie heeft voor een bezoekje aan de sportschool. Luister nu dus goed naar je lichaam! Ook wil je geen andere mensen aansteken, dus wees ook verstandig tegenover je groeimaten. Bij een verkoudheid kun je gewoon gaan trainen. 

Gerelateerde producten