Eiwitten en nierklachten

Eiwitten en nierklachten

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een hoge eiwitconsumptie nierklachten zou kunnen veroorzaken. Maar is dat eigenlijk nog wel zo, of zijn deze onderzoeken achterhaald? In deze blog gaan we hierop induiken!

Kun je nierklachten krijgen door een hoge eiwitconsumptie? 

In het verleden is er kritiek geweest op hoog-eiwit diëten, omdat te veel eiwitten belastend zou zijn voor je nieren. Er werd om deze reden bijvoorbeeld gezegd dat men niet meer dan 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht mocht eten. Maar is dat eigenlijk wel zo? En zijn dan de effecten op je nieren significant genoeg om je eiwitconsumptie te beperken?  Laten we ingaan op de wetenschappelijke aspecten hiervan.  

Eiwitten bevatten stikstof. Wanneer je eiwitten consumeert, hebben je nieren de functie om deze stikstof weer uit te scheiden. Het is dus best een logische gedachte dat het consumeren van veel eiwitten je nieren zou moeten overbelasten. Toch zijn er onderzoeken die deze hypothese weerleggen. 

Er is in een studie gekeken naar bodybuilders die veel eiwitten consumeren en atleten met een gemiddelde eiwitinname. Resultaat? Geen significante verschillen in de nierfunctie van de participanten. (1) 

Een andere studie die 110 onderzoeken heeft geanalyseerd concludeert ook dat er geen verbanden zijn tussen een te hoge eiwitinname en nierklachten. Een hoge eiwitinname is wél een risico voor mensen die al een verminderde nierfunctie of nierziekte hebben. Maar voor gezonde mensen ontbreekt er goed onderzoek dat bewijs levert voor nierklachten als gevolg van een hoge eiwit consumptie. (2) 

Hoeveel eiwit moet ik consumeren? 

Voor niet-sporters is de aanbeveling 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Ben je een duursporter? Dan loopt dit op naar 1,2 tot 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Ben je een krachtsporter? Consumeer dan minstens 1,5 tot 2,0 gram per kilo lichaamsgewicht. Ben je een vrouw? Dan kan je 15% minder consumeren dan een mannelijke sporter (3).  

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 2,4 g/kg lichaamsgewicht consumeerden niet meer spiermassa opbouwden dan mensen die 1,4 g/kg lichaamsgewicht consumeerden. Meer is dus niet altijd beter (3 – 4). 

Gerelateerde producten:

  1. Poortmans, J. R., & Dellalieux, O. (2000). Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 10(1), 28-38. 
  2. Martin, W. F., Armstrong, L. E., & Rodriguez, N. R. (2005). Dietary protein intake and renal function. Nutrition & metabolism, 2(1), 25. 
  3. Burke, L., Deakin, V., & Minehan, M. (2021). Clinical Sports Nutrition 6th Edition. McGraw-Hill Education / Australia. 
  4. Mullins, N., & Sinning, W. E. (2005). Effects of resistance training and protein supplementation on bone turnover in young adult women. Nutrition & Metabolism2(1). https://doi.org/10.1186/1743-7075-2-19