SHOP

Inloggen

Registreren

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul je emailadres in en we sturen je een link om je wachtwoord te herstellen.

  • Gratis verzending v.a. €75,-
  • vandaag besteld = zsm verzonden
  • Veilige betaling via iDeal, Mister Cash of Klarna
geschreven door

Eiwitten en nierklachten

Nierklachten door te hoge eiwitconsumptie?

Vaak is er kritiek op hoog-eiwit diëten omdat teveel eiwitten belastend zou zijn voor je nieren. Maar is dit eigenlijk wel zo? Is dit een goede reden om toch goed te letten op hoeveel eiwitten we binnen krijgen?

Eiwitten bevatten stikstof. Wanneer je eiwitten consumeert, hebben je nieren de functie om deze stikstof weer uit te scheiden. Het is dus best een logische gedachte dat het consumeren van veel eiwitten je nieren zou overbelasten. Toch zijn er onderzoeken die deze hypothese weerleggen.

Er is in een studie gekeken naar bodybuilders die veel eiwitten consumeren en atleten met een gemiddelde eiwitinname. Resultaat? Geen significante verschillen in de nierfunctie van de participanten. (1)

Een andere studie die 110 onderzoeken heeft geanalyseerd concludeert ook dat er geen verbanden zijn tussen een te hoge eiwitinname en nierklachten. Een hoge eiwitinname is wel een risico voor mensen die al een verminderde nierfunctie hebben. Maar voor gezonde mensen ontbreekt er goed onderzoek dat bewijs levert voor nierklachten als gevolg van een hoge eiwit consumptie. (2)

Hoeveel eiwit moet ik consumeren?

Voor niet-sporters is de aanbeveling 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Ben je een duursporter? Dan loopt dit op naar 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Ben je een krachtsporter? Consumeer dan minstens 1,4 tot 1,7 gram per kilo lichaamsgewicht.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 2,4 g/kg lichaamsgewicht consumeerden niet meer spiermassa opbouwden dan mensen die 1,4 g/kg lichaamsgewicht consumeerden. Meer is dus niet altijd beter.

 

Auteur: Fenna van Surksum

(@fennavansurksum)

 

Bronnen

  1. Poortmans, J. R., & Dellalieux, O. (2000). Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 10(1), 28-38.
  2. Martin, W. F., Armstrong, L. E., & Rodriguez, N. R. (2005). Dietary protein intake and renal function. Nutrition & metabolism, 2(1), 25.