SHOP

Inloggen

Registreren

Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Vul je emailadres in en we sturen je een link om je wachtwoord te herstellen.

  • Gratis verzending v.a. €75,-
  • Op werkdagen voor 23uur besteld = morgen in huis
  • Veilige betaling via iDeal of Mister Cash
geschreven door

Wat mensen vaak vergeten bij de deadlift

De deadlift is naast de squat en bench press één van de grote oefeningen uit het powerlifting. Een goede vorm is hierbij belangrijk, waarmee vaak wordt gefocust op een rechte rug. Maar waarom wordt de positie van de nek dan zo vaak verwaarloost?

Vaak zie ik mensen bij het uitvoeren van een deadlift recht omhoog kijken. En je ziet het niet alleen in de sportschool, ook veel plaatjes online geven dit weer (zie hieronder). Ondanks dat er mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat dit beter is, kun je dit beter laten.

Mens-fitness

Dit geeft namelijk veel druk op je nek! Je zorgt voor overbelasting van je cervicale wervelkolom. Hoe fijn het soms ook is om in de spiegel te kijken naar je uitvoering, toch kun je bij de start van je deadlift beter licht naar beneden kijken. Je nek is onderdeel van je ruggenwervel. Het is beter om deze neutraal te houden, zoals je hieronder ziet, om deze niet onnodig te belasten! Zorg ook dat je bij je eindpositie je nek niet te veel achterover gooit. Ook dan breng je de neutrale positie van je nek weer uit balans.

Het andere uiterste

Er zijn ook mensen die er voorstander van zijn om je kin volledig naar je borst te drukken. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling! Zorg dat je hoofd de gehele beweging niet van positie wijzigt. Bij de start van je deadlift kijk je dus schuin naar beneden en zodra je omhoog komt kijk je recht vooruit.

Naast het rechthouden van je nek moet je ook rekening houden met het rechthouden van je rug zelf. Ga voor een lager gewicht als je last heb van een bolle rug, dit is namelijk zeer blessuregevoelig. Ook een te holle rug kan gevaarlijk zijn en kan veel pijn veroorzaken. Zorg dat je heupmobiliteit goed is en werk daarmee dit probleem weg!

Auteur: Fenna van Surksum

(@fennavansurksum)

 

 

Bronnen

  1. Gardner, P. J., & Cole, D. E. (1999). The Stiff-Legged Deadlift. Strength & Conditioning Journal21(5), 7.
  2. https://stronglifts.com/deadlift/
  3. https://www.t-nation.com/training/deconstructing-the-deadlift